Ogniska i katering na brzegu Sanu

Podczas spływów organizowanych przez ZielonyPonton zawsze dajemy możliwość odpoczynku na brzegu. Warto ukoronować spływ sanem odpowiednim posiłkiem. Podstawowe pakiety ogniskowe to kiełbaska brzozowska, pieczywo, proziak  (regionalny podpłomyk na ciepło z masłem), herbatka i dodatki w postaci kechupu i musztardy. Możliwe jest jednak rozbudowanie o np. gulasz węgierski z kociołka, domowe wypieki, pstrąga i wiele więcej domowych dań!  Uczta na brzegach rzeki to niezapomniane doznanie !  

W cenie ogniska: 

KIEŁBASKA BRZOZOWSKA Bardzo dobrej jakości kiełbasa swojska, wcześniej marynowana i przyprawiana, z masarni w Brzozowie. Pierwsza Klasa!

PIECZYWO -  Krojony chleb z lokalnej piekarni Jadczyszyn w Sanoku - zawsze świeży i z chrupiącą przyrumienioną skórką.

CIEPŁA HERBATA- Gorąca herbata w dwóch smakach, w jednym z kraników z dodatkiem bieszczadzkich ziół o korzennym smaku.

PROZIAKI- Rodzaj podpłomyka. Pieczony na blacie kaflowej kuchni według tradycyjnej receptury ! Smak naszego dzieciństwa.

MASŁO Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM- Masło zmieszane z rosnącym dziko w Bieszczadach czosnkiem niedźwiedzim . Niezwykły smak i aromat.

Nad ogniskiem bulgocze gulasz, wrze woda w żeliwnym garnku postawionym na ognisku. Ciepłe masełko spływa po gorących pierogach. A to wszystko na brzegu rzeki w trakcie spływu pontonowego! Mniam!

 

 

dessert

 

W zaprzyjaźnionym gospodarstwie, obok którego kończy się nasz spływ wypiekane są przepyszne ciasta. Warto spróbować przepysznych wypieków Pani Bożeny i jeszcze chwilę dłużej przy kawie i ciastku pozostać nad brzegiem Sanu!  

Na podkarpackich stokach leży najwięcej winnic w Polsce. Mamy tutaj dobry klimat i świetnych winiarzy. Zapraszamy Was po spływie pontonowym (nigdy przed 🙂 ) na degustację wina w winnicy Dolina Sanu Pana Józefa Bodziaka . Więcej o winnicy przeczytasz tutaj.